14 - Jean Echenoz

M.A.: La guerra tractada d’una manera breu, intensa, crua, bona.
C.: A mi d’entrada la idea de llegir un llibre sobre la Guerra del 14 no em resultava especialment atractiva, però tant per la magnífica prosa com per la capacitat de crear ambients, crec que ha valgut la pena llegir-lo.
M.A.: M’agrada l’habilitat de l’autor per descriure llocs, ambients, situacions, emocions... amb poques paraules i de manera sorprenent.
C.: És veritat. A mi m’ha sorprès que les idees i sobretot les sensacions que traspassa siguin tan intenses i precises. D’alguna manera et fa "viure".
M.A.: I ho fa amb poques paraules. T’arrossega i et posa en la pell dels personatges, vius el paisatge, l’eufòria del començament, com se’n van a la guerra, la degradació d’aquesta, la crueltat, la misèria, un sense sentit ressaltat per la incompetència i allunyament dels qui manen, que utilitzen els homes per fer la guerra.
C.: Per altra banda m’ha engrescat molt la capacitat narrativa. Les frases llargues i complexes que es llegeixen amb total fluïdesa, les aportacions de vocabulari tècnic específic que tant poden ser de sabates, com de peixos o d’equipaments dels soldats... I els tocs d’humor o ironia quan menys t’ho esperes.
M.A.: Jean Echenoz domina l’ofici. Et posa en la pell dels protagonistes, et porta a la guerra, te’n torna i et fa recuperar un dia a dia completament canviat. Quan has acabat de llegir el llibre, saps que en llegiràs un altre d’aquest autor.
C.:Sí, és molt bo. I quan en rellegeixes algun tros encara el tens en millor concepte. Com els clàssics. 
 
(A quatre mans)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ENS VOLS DIR EL TEU NOM?